Adviseur

Mijn technische achtergrond als architect en Energie Prestatie Adviseur voor woningen verbind ik met mijn jarenlange ervaring met procesbegeleiding en nieuwsgierigheid naar drijfveren van mensen.

Zo kan ik als adviseur zowel inhoudelijk meedenken over de efficiëntie van maatregelen en prioriteiten in een project als ook procesmatig samen met bewoners(initiatieven), gemeente, … een praktische strategie bedenken.

Ik kan grootschalige ontwikkelingen en technisch ingewikkelde zaken behapbaar en begrijpelijk maken voor de inwoner. Daarbij vind ik het niet alleen belangrijk om kennis van zaken te hebben maar dat ook met een duidelijk handelingsperspectief en een beetje humor over te brengen. 😉

Verbinder

Ik ben niet van: Kennis invliegen en als ik weg ga ligt alles weer stil. Nee, ik kijk wat er lokaal al voorhanden is, welke belangen er spelen en verbind dat met elkaar. Goede, efficiënte samenwerkingen opzetten voor een duurzaam doel, daar kom ik ’s ochtends mijn bed voor uit.

Vertrouwen speelt hierin een grote rol. Als je het vertrouwen van mensen hebt, dan gaan ze naar je luisteren, staan ze open voor verandering en komen ze in beweging. Als ik zelf enthousiast ben over een idee en vertrouwen heb in het doel, dan kan ik dat enthousiasme vaak makkelijk overbrengen op anderen. Maar liever nog zoek ik een enthousiast persoon uit de doelgroep zelf om het verhaal te vertellen.

Daarbij geld voor mij: Ik ben blij als ik niet meer nodig ben. Als ik in het kader van duurzaamheid nieuwe samenwerkingen met instanties en inwoners opzet, stel ik me altijd de vraag: Hoe organiseer ik het zo dat ik overbodig wordt en het allemaal zelfstandig draait?

Pionier

Ik vind het leuk om nieuwe paden te bewandelen en samen met andere pioniers te ervaren of en hoe iets werkt. Je kunt me dus vragen om een project of beweging met een duidelijk duurzaam doel op te starten en te begeleiden.

Deze quote van Alan Key stond op mijn visitekaartjes, toen ik die nog had:

The sure way to predict the future is to invent it!

Als ik merk dat iets ontbreekt om het doel te bereiken, dan ga ik het zoeken. En als het er niet is, dan ga ik het maken. Dat kan een tool zijn, een energieadvies dat aan specifieke eisen voldoet, een lokale subsidie, een training of een proces of stappenplan.