Wijk wordt ‘showroom’ voor verduurzaming

‘Ik heb alles gedaan. Ik ben van het aardgas af!’ Soms wordt je nog wel eens verrast door inwoners die ineens met zo’n boodschap komen. Hij is de vierde in de Wijk van de Toekomst in Ermelo bij wie de gasaansluiting wordt verwijderd. Deze inwoner had een paar jaar geleden een energieadvies gehad en heeft daarna alles zelf geregeld: isolatie van de woning, vloerverwarming, warmtepomp. Natuurlijk zijn er ook minder zelfredzame bewoners (bijvoorbeeld ouderen) en mensen die eerst bij anderen willen zien dat het werk.

Sinds een aantal jaren begeleid ik namens Gemeente Ermelo samen met Stefan Ramaker inwoners van Wijk West bij het aardgasvrij maken van hun woning. Nu zijn wij op een boeiend moment in dit proces aangekomen:
Het feit dat nu meer dan de helft van alle koopwoningen een energieadvies heeft gehad, een groot deel daarvan bezig is met het isoleren van de woning, en een hand vol woningen van het aardgas af is en ook nog een hand vol overgestapt is op een hybride warmtepomp maakt dat de wijk langzaam een soort ‘showroom voor verduurzaming’ wordt en buren letterlijk bij elkaar in de keuken kunnen kijken.
Regelmatig brengen wij pioniers en mensen die nog minder ver zijn met verduurzamen samen op de Energie-Markplaats waar ze elkaar ontmoeten, inspireren en helpen op weg naar aardgasvrij wonen.
Het resultaat: Veel positieve energie en steeds meer duurzame voorbeeldwoningen.