In het hele land zijn gemeentes aan het nadenken hoe energiebesparing bij particuliere huishoudens te realiseren. In Amersfoort boekte ik resultaat door een unieke bottom-up aanpak waarbij burgerinitiatief en gemeenschappelijkheid centraal staan: In het Soesterkwartier – een jaren 30 wijk – werden in opdracht van de gemeente Amersfoort huiseigenaren opgeleid tot straatambassadeurs.
Als mijn buurman het doet ...
Het verschil tussen een energiecoach en een straatambassadeur is dat de ambassadeur zelf van plan is om te gaan verduurzamen en zijn buren daarin meeneemt. Hij of zij geeft dus geen advies, maar vraagt bijvoorbeeld: 'Ik ga mijn dak isoleren, doen jullie mee?' Zo'n straatambassdeur doet het uitzoekwerk dus één keer voor de hele straat en krijgt soms groepskorting. Veel buren maken graag gebruik van deze eenmalige kans om hun huis collectief met korting te verduurzamen. En natuurlijk speelt het vertrouwen in de straatambassadeur (je buurman of - vrouw) hierbij een belangrijke rol: Als mijn buurman het doet, dan zal het wel goed zijn!
50% participatie
Dit project zorgt voor bewustwording, energiebesparing, CO2 reductie en meer sociale samenhang van de wijk. Bij het eerste afgeronde duurzame-straat-project was de participatie 50%!
Na 20 afgeronde straatprojecten bleek dat bewoners elkaar na dit project ook op andere gebieden gingen helpen. Sommigen starten met auto's te delen, begonnen samen een moestuin, gingen op elkaars kinderen passen, enz. Het mooiste moment was echter toen twee buren helemaal blij voor mij stonden en zeiden: 'Wij wonen al 7 jaar bij elkaar in de straat en hadden elkaar nog nooit gezien, tot dit straatproject.' Samen energie besparen is leuk!
Straatambassadeur Puntenburgerlaan
Toegegeven, het is een beetje ouderwets filmpje. Maar ik ben trots dat ik deze beweging ben gestart en dat er zo veel wijkbewoners aan mee hebben gedaan.
Mooi wat Willem op het einde zegt: 'Dit is de start van een begin.' Dat was het ook.